Lämpö ja kosteus hellii ötökkäfarmien kasvua. Varsinaista vaaraa näistä viheliäisistä keittiön tai terassin valtaajista ei ole, vaikka harmistuksen puolelle ne mielen vetävätkin. Puhtaus on puoliruokaa tässä asiassa – ja ohessa avuksesi myös pari faktaa sekä toimivaa kotikonstia tukalan tilanteen tullen.
Riesana banaanikärpäset?
Musta pilvi tuntuu ilmestyvän kuin tyhjästä, mutta useimmiten banaanikärpäset eksyvät keittiöön kaupasta tuotujen hedelmien mukana. Pikkupörriäisiä houkuttavat myös likaiset työpinnat, lautasille unohtuneet ruoantähteet sekä avonaiset biojäteastiat. Ennaltaehkäisyn parhaat aseet ovat siis rätti ja roskisten säännöllinen tyhjentäminen, jotta kärpäsiä kuumottavia kasvualustoja ei ehtisi syntymään.
Kaupoissa banaanikärpäset eivät retostele, sillä hedelmät varastoidaan riittävän kylmässä, jolloin kärpäset eivät pääse lisääntymään. Kotioloissa pikainen huuhdonta poistaa silmälle näkymättömät munat hedelmien pinnalta, jonka lisäksi herkut voi huoneenlämmössä suojata myös talouspaperilla. Mustanpuhuvia banaaneja ei kuitenkaan kannata nakata hävikkiin, vaan paloitella valmiiksi pakkaseen odottamaan sopivaa smoothie-hetkeä. Myös omena ja päärynä kestävät hyvin pakastamista, mutta sitrukset kylmä vetää veteläksi.
Jos olet päättänyt ryhtyä kärpästen häätöön, niin netin syövereistä löytyy niksiä monenmoista. Me liputamme mehun ja tiskiaineen puolesta. Esimerkiksi aspartaamilla makeutettu mehulasi vetää ötököitä puoleensa koituen niiden kohtaloksi. Toinen vaihtoehto on vedellä laimennettu käsitiskiaine, jossa nesteen pintajännitys on rikottu ansaksi.
Aina voi myös lohduttautua tiedolla, että et ole yksin banaanikärpästen kanssa – ne ovat levinneet kaikkialle, mutta laji ei pysty Suomessa talvehtimaan. Lunta tulossa kärpästenkin tupaan siis kelien kylmetessä.
Jos taas tuntuu, että esimerkiksi keittiön tuoksahtavat viemäripisteet toimivat ötököiden pesäkammioina ja tarvitset puhdistamiseen järeämpiä keinoja, niin kilauta rohkeasti meille!
Siivekkäät eivät ilahduta sisätiloissa
Lentomuurahaiset ovat kodin tai parvekkeen valtaajina harmittavaa, joskin harmitonta sakkia. Ja taatusti yhtä hukassa kuin niitä hätistelevä henkilökin, sillä lentomuurahaiset eivät tietoisesti hakeudu sisätiloihin – päinvastoin ne yrittävät löytää itselleen uutta pesän paikkaa, joka on yleensä maan alla tai lahossa havupuussa.
Lämmin keli kasvattaa kuhnureille eli koiraille sekä kuningattarille kirjaimellisesti siivet, ja saa ne nousemaan ilmaan parittelemaan. Koska kaikki ovat liikkeellä yhtä aikaa, syntyy siivekkäiden muurahaisten parvia. Lentomuurahaisten liikekantaa kestää kahdesta päivästä kolmeen viikkoon, kunnes siivet irtoavat ja kuningattaren tehtäväksi jää löytää uusi pesä työläisineen pitämään huolta sen munista ja toukista.
On tutkittu, että etenkin vaaleat pinnat houkuttelevat lentomuurahaisia puoleensa, sillä ne etsivät itselleen ruokaa. Siipiveikkoja voi koittaa pitää aisoissa imaisemalla isoimmat joukot imurin sisuksiin tai turvautumalla tarvittaessa asianmukaisiin muurahaiskarkotteisiin.
Autamme sinua, jos omat niksit eivät tehoa tai tihulaisia eksyy sankoin joukoin esimerkiksi ilmastointihormeihin. Meillä ja kumppaneillamme on käytössämme pitkä kokemus sekä astetta vahvemmat torjunta-aineet, joiden oikea annostelu ja sijoittelu ratkaisee ongelman sekä tehokkaasti että nopeasti. Ota yhteyttä!